Vasaloppet summering 2014

image

Då var en av årets roligaste veckor över och jag har varit hemma och slickat såren nån vecka. Som vanligt efter Vasaloppet så får jag ingen tränings värk utan blir bara trött i kroppen. Kort vasan var det tuffaste av loppen i år med 15cm nysnö och plusgrader på morgonen och resan från led 15 blev tuff. Som att åka på en svallisad grusväg i 3 mil, skidorna gled lika lätt i sidled som framåt.  Pratade man spår kvalité på Vasaloppet så var dessa spår på Kortvasan fullständigt katastrof. Det tog 45 minuter längre än ifjol och folk låg i klasar i nedförsbackar i det tuffa föret.
Havvasan är det trevligast loppet tycker jag. Med start i första led och ca 360 st före sig i mål var det fina spår och gott om plats. Vädret ställde dock till det även här då mildvädret gjorde att det blev bäckar över spåret under loppets gång. Mycket grus och det hade tagit grymt på snön sedan Kortvasan. Fräsch kom jag imål ca 54 minuter långsammare än ifjol. Vasaloppet inleddes som de senaste åren i goda vänners lag i husvagnen i Kläppen. Mycket valla och väder snack och vem som lämnat skidorna till den bästa vallaren.

Vi var på plats i Berga by 04:40 och vi var långt ifrån först. Vår strategi att stå till vänster på starten visade sig väl så småningom att den inte var helt lyckad. Första 15 kilometerna slingrade sig fram i ”slushsnö” och jag kände av min opererade mage så då blev beslutet att ta det lite lugnare och försöka njuta av dagen. Trots detta beslut så går energin upp och ner under dagen. Spåren var bättre någon mil för att sedan åter igen vara borta och  ”slushsnön” var tillbaka. Ett fantastiskt arbete hade lagts ned på spåret då det var tveksamt att kunna köra loppet efter mildvädret veckan före.

Med tiden 8:32 gled jag in under portalen i Mora för 13e gången. På väg in i bussen serverades chokladbollar  och mjölk. Det var riktigt gott! Årets förutsättningar var en navelbråcks operation 20 januari och inga mil på skidorna före Kortvasan så är jag riktigt nöjd att bara kunna genomfört loppen. Imorgon öppnar nästa års anmälan!!