Race report underbart galna Swiss Alpine med sina 80 km och 2860 höjdmeter

“Regnet är nu tämligen obarmhärtigt. Tappra åskådare, fler än jag trott med tanke på vädret, står längs gatan sista 7-800 metrarna. In på stadion! Ingen bakom, ingen framför. Gött! Ingen spurt behövs. Som om det nu skulle varit aktuellt… Hela goa gänget på fem vuxna å sju barn å en hund med Linda och Sixten i spetsen står tappert i regnet å väntar på oss. Gött att komma först av oss tre åmåliter 🙂

Sista kurvan på stadion. Folkets jubel (nåja…). Le mot kameran vid målet. Armar uppåt sträck. Där satt den! 9:52:55 efter starten 07:00 i morse är jag i mål. 80 km och 2860 höjdmeter med rötter, sten, lera och branta branter senare. Blöt, frusen och lycklig!

Tack för den här gången Davos. Grattis och kramar. Och ösregn. Här går ju inte att stå kvar. Då får man ju dubbelsidig lunginflammation.”

————————————————————————————————–

Jaha… Var börjar man när man ska rapportera om ett lopp på 80 km och 2860 höjdmeter att ta i löparskorna? Och hur gör man för att det inte ska blir världens kanske längsta race report?

Detta sagt fullt medveten om att det så klart finns bra mkt jobbigare lopp än Swiss Alpine. Inte minst här nere i Alperna. Men för oss vanliga dödliga som inte tar med pannlampor och stavar är detta ett av de jobbigare endagsloppen där ute. De som inte kutat loppet och endast tittar på (den mkt utdragna) höjdkurvan lurar sig och kommer bittert få erfara just detta när de tror att första fyra milen är enkla. Det är de inte. De innehåller nästan 1000 höjdmeter bara de samt är aldrig (verkligen aldrig) platta och går på mer teknisk terräng än de flesta nog tror. Det går på intet sätt att jämföra med t.ex. Lidingöloppet. Det finns ingen chans att hålla sådana farter. Dels p.g.a. höjdmetrarna, men kanske än mer p.g.a. den ofta tekniska terrängen. Att SA bara ger en poäng till UTMB är lite underligt i mitt tycke, men speglar nog snarast att folk här nere är så sjukt duktiga på att springa i berg att de kutar än värre lopp än SA. Och på ngt sätt måste man ju hålla antalet deltagare i UTMB inom rimlighetens gränser. Men många förstagångslöpare i SA får det nog jobbigare än de möjligen tänkt.

bild 1

Vad gäller loppet tror jag att börjar med att konstatera att jag till slut är nöjd med loppet. 9:52:55 och en 135e plats. Det är min sämsta tid här men min bästa placering. Lyckades med, för mig, smått otroliga 8:55 2012 och, under omständigheterna riktigt bra 9:40 i den 35-gradiga värmen ifjol. Årets längre löptid men bättre placering förklaras helt enkelt av att den nya bansträckningen bitvis var än jobbigare de första fyra milen i år än tidigare år. Att fantastiske Jonas Buud, med sin åttonde (!) seger i rad, behövde över 6:30 på sig i år (jfrt med 6:15 ifjol och under sex timmar 2012) var väl ytterligare bevis på att nya sträckningen lade på lite tid.

Fortsätter nog sedan med att kommentera den lite annorlunda uppladdningen och känslan inför loppet. Jag hade ju klarat av säsongens stora mål redan. Jag hade gått i mål på Ironman Austria knappt fyra veckor tidigare. Och det dessutom på en tid bättre än jag ens vågat hoppats på (11:05). Därmed kom, högst orättvist men så blev det, detta års Swiss Alpine lite i skymundan.

bild 20

Med det menar jag inget som helst illa. På vissa sätt är Swiss Alpine en än större upplevelse än en Ironman. Inte minst det här året då vi var ett gött gäng tillsammans nere i Davos. Ur detta gäng hade ytterligare två tokar, Fredrik och Jonas, bestämt sig för att ge sig på Die Königsstrecke! Dvs K78 (som efter x antal ändringar i bansträckningen nu inte alls mäter 78 km längre utan faktiskt 80 km). Och the more the merrier som bekant!

Med de förhållanden som bjöds på i år blev det väldigt mycket pannben. Något längre och (hur det nu är möjligt) än mer kuperad sträcka än i fjol. Totalt ösregn i princip hela tiden. 2-3 grader på toppen. Ben som fortfarande kände att de gått rätt hårt på en Ironman bara knappa fyra veckor tidigare. Samt, inte minst, en mage som inte alls va på humör.

Men! En ork i hjärta och lungor som en oxe på den argentinska Pampas! Och ett pannben tjockt som en basgång lagd av Dave Edwardson i Neurosis. Samt, underligt nog möjligen men som alltid, en grym glädje att få/kunna/vilja kuta sånt här. Just det senare ska sannerligen inte underskattas. Varje gång jag kommer på mig själv med att bli lite neg under ngt riktigt långt lopp så minns jag ju att jag gör det för att jag tycker det e så förbannat kul. Det e ju inte direkt nån som tvingat ut mig. Haha. Och den känslan kommer man långt på!

bild 2

Det kan i det här läget vara värt att påpeka att endast 690 av över 1100 startande kom i mål på långa sträckan! En DNF/DNS på över 37%!

Nåväl! Uppladdningen hade alltså bestått i att jag litade blint på att mina förberedelser inför Ironman Austria skulle ge mig den ork jag behövde. Det gjorde de, och lite till. Någon specifik backträning blev det dock inte tal om förrän allra sista veckan för race. Men skit i det tänkte jag! Jag har kutat backe förr och jag vet inte minst att jag kan tuta på rätt bra utförs. Tekniken sitter kvar även om jag simmat och cyklat mer i år tänkte jag. Och så va det ju.

Ironman hade dock tagit lite mer på benen än jag först trodde. Eller ja… De hade jag ju räknat med… Men jag märkte först när jag började köra lite längre pass igen sådär en vecka, en och en halv efter Ironman att jag stelnade till lite sisådär två timmar in i löpningen. Men heller inte det oroade mig så där värst mycket eftersom Swiss Alpine är så speciellt och det är så lågt tempo långa sträckor i och med att det helt enkelt är så galet brant uppförs.

bild 30

Så med god ork och inställningen att det får göra lite ont i benen angjordes Davos. Detta dock först efter att ha kört fyra riktigt bra pass i bergen i österrikiska Salzkammergut. Pass som gav självförtroende. Kanske inte så mycket vad gäller farten utan nästan tvärtom. Jag insåg att benen mådde ganska bra i det moderata tempo som 80 km och 2860 höjdmeter kräver. Och jag fick även kvitto på att jag kan hålla rätt bra fart utförs.

Som inför varje j-la gång i Davos hade jag bryderier kring skoval som närmast nådde episka nivåer till slut. Beslutet togs dock att köra mina Saucony Peregrine 4, d.v.s. en ”hyfsat snabb trailsko”. Tidigare år har jag kört i vanliga löpardojjer (Saucony Mirage 2 de senaste två åren) och egentligen ville jag det även i år. Men jag hade konstaterat att risken fanns för blåsa i mina Mirage 4 på så långa sträckor och i hög värme (vilket det sannerligen inte blev iofs) och mina Saucony Ride 6 är helt neutrala vilket efter 80 km kan kännas i fotlederna. (80 km på rötter, sten, grus och fan vet vad känns ändå i fotlederna kan jag förvisso lova). Dessutom har de lite högre drop (8mm jfrt med 4 mm på Mirage och Peregrine) vilket gör dem lite okänsligare i bökig terräng.

Jaja… Whatever… Lång storri shårt: det blev Peregrine 4. Och det fonka kanon. Dels för att det var rejält lerigt och halt efter allt regnande, dels för att det var mer teknisk terräng första 2-3 milen i år än i fjol. Men mest för att det e en jävla bra sko! Hävdar dock fortfarande att det går lika bra med en asfaltssko om man har lite koll på sitt steg och det är ett ngt så när torrt år.

4374573_orig

Har ju viss vana på Swiss Alpine nu så ingen större nervositet för vad man ska ha med sig. Jag litade som alltid på min Salomon S-lab löpar-rygga (den minsta varianten). Som nu snart är förtjänt av pension efter flera års trogen tjänst (och då kommer ersättas av en likadan kan jag lova).

I ryggan (packat i plastpåsar med tanke på regnovädret, ingen höjdare att dra på sig genomblöta handskar när det e två grader varmt):

  • Vatten. Inga barocka mängder vid start. Bättre att fylla på längs vägen. Det har man tid med
  • Tunn regn/vindjacka. Klart ”måste” på Swiss Alpine om din originalutstyrsel e tunn race-top
  • Ärmförlängare a la cykling
  • Pannband och handskar
  • Toapapper! Här kändes fryspås-packningen i ösregnet extra viktig! 🙂 VSB!
  • Som alltid ett gäng gels och den här gången även chocolate chips cookies! 🙂
  • Mobil för att ta kort längs vägen (ja, jag anser mig ha tid till det…)

4370597_orig

Så står då där på start ihop med Fredrik och Jonas som alltså är i Davos för första gången. Imponerande f ö att ge sig på just denna som sin första ultra! Det är ju inte främst längden som gör Swiss Alpine jobbig (även om 80km e långt) utan fr.a. alla höjdmetrar uppförs och nerförs. Som sagt närmare bestämt över 2800 sådana.

Känslan på start är att jag inte riktigt vet om jag är alldeles för lugn eller skönt lugn. Jag vet att jag har ork så det räcker och blir över. Men kommer mitt fokus på simning, cykel och flack löpning detta året sätta käppar i hjulet? Att gå på ”rutin” på ett sånt här lopp kan straffa sig.

bild 16

Bestämmer mig för att öppna rejält lugnt. Lugnare än tidigare år. Spara krafter till säg sista 25 km där det går att ta tillbaka väldigt mkt tid om man är ngt så när pigg.

Men fan…! Känner sedan direkt i starten att magen inte är riktigt nöjd. Ajaj… Det kan bli en lång dag om ”bara” ork och pannben är med mig när jag ska ha både ben och mage mot mig tänker jag lätt oroat.

Jag börjar kolla efter baja-major redan efter tre km. Haha… I ett 80 km långt lopp! Utan att gå in på detaljer kan jag säga att första stoppet för stora A fick göras redan efter 12 km och att det sedan blev hela fyra stopp till för uträttande av samma ärende. Sammanlagt satt jag still i 18 minuter (!) Ja jag tog tid (vilket i sig är ganska oroande när man tänker på det :)).

Men det var inte stillasittandet som var mest irriterande utan det faktum att man springer som en krycka med lite kass mage. Jag kände mig rejält otålig över att det helt enkelt inte gick så fort som jag tyckte att jag orkade.

Men… Efter loppet är jag nu ändå inne på att what goes around comes around… En så oerhört lugn öppning som det blev tror jag var guld värd mot slutet. Det är ett sjukt långt och jobbigt lopp och varje km i lite ”för lugnt” tempo får man tillbaka mot slutet av loppet i form av att va lite, lite fräschare. Det rena stilla-sittandet på ringen alternativt på huk i terrängen (nu blev det ju lite detaljer ändå :)) kostade möjligen just den tid det kostade. Men när jag jämför mina placeringar under vägen och den fart jag kunnat hålla mot slutet med de andra runt mig i resultatlistan är det tydligt att jag sprungit (ja faktiskt sprungit) de sista 25 km riktigt bra.

bild 6

Första tre milen känner jag mig rätt usel vad gäller löpningen. Men jag tänker att det inte gör så mkt. Jag drar ner på farten lite till och tar det i ett bekvämt tempo. Det är ju ändå inte fråga om några rekordtider i år med den nya sträckningen. Kommer ikapp Fredrik och Jonas igen, efter mina dubbla toa-stopp, någon gång strax efter Filisur, dvs efter ca 33-34 km. Känns rejält skönt att hitta någon att snacka med i de seeeega stigningarna mellan Filisur och Bergün. Det är vare sig ap-brant eller jätte-jättelångt mellan dessa två stationer, men som sagt rejält sega uppförs.

Känner även (vilket sedermera skulle visa sig vara fel) att magen verkar ha bestämt sig för att må bättre. De dryga tre milen har väl processat gårdagsmat och frulle tänker jag. Nu jävlar! Nu har jag energi för långt framåt hinner jag tänka. Innan jag väl i Bergün inser att nu e det ju illa på riktigt. Måste in på en riktig toalett. Vilket som tur är finns just i Bergün.

I det här läget regnar det dessutom hejdlöst. Nästan gött att sitta inne på en riktig toalett tänker jag där jag sitter i lugn och ro. Man kanske skulle kalla det en dag här! Haha… Neeeh… Bryta är det inte tal om så klart.

bild 21

Men helvete så kallt det är att komma ut igen efter sisådär 10 minuter (borde ha suttit längre kanske med tanke på att det blev två stopp till sen :)). Fifan. Seriöst! Hur ska det här gå!? Trots att jag just dragit på mig vind/regnjackan! Men efter Bergün (som alltså ligger dryga 42 km in i loppet) börjar det på riktigt så jag kan säga att jag fick tillbaka värmen nästan snabbare än jag hade hoppats…

När jag säger att det börjar på riktigt efter Bergün är det möjligen värt att påpeka att första halvan av loppet inte är en dans på rosor det heller. Ca 1000 höjdmeter att ta första 40 km. Men eftersom det är nästan 1900 att ta (samt uppe på rejält hög höjd) nästa 40 km så blir ju allt liksom lite relativt.

bild 5

Nåväl… Jag lullar vidare i någon slags ultra-lopps-tempo. Som känns ganska bra. Minns att jag just fått gå på riktig toa! Och gnetar mig förbi lite folk uppförs. Kommer ikapp Fredrik igen och vi smyger vidare uppförs lite tillsmannans.

Snart kommer även Jonas ikapp oss. Jag blir lite överraskad eftersom jag trodde Jonas kutat snabbare genom Bergün än en bajjande skägglurk. Men det visar sig att Jonas varit smart. Han har också tagit sig tid i Bergün. Fått i sig energi och bytt till torr undertröja och dragit på jacka, mössa och vantar. Återkommer till tesen att man får igen mycket om man är noggrann under så här långa dagar. Vi lade förvisso 10-12 minuter i Bergün vilket vi inte hade behövt göra en varmare och torrare (och mindre bajsnödig) dag. Men priset för att inte göra detta denna dag hade kommit tillbaka och bitit oss i ärslet senare. Det är jag helt övertygad om. Inte minst hjälper denna noggrannhet att hålla humöret uppe vilket är nog så viktigt på så här långa lopp.

bild 14

Efter några minuter tillsammans känner jag att jag har liiiiite mer fart i kroppen och bjuder Fredrik och Jonas adjö for now men konstaterar att vi nog ses när jag kommer ut från nästa baja-maja. Vilket faktiskt Jonas och jag skulle komma att göra.

Känns helt ok nu. Magen mår bättre när det går konstant uppförs och inte skumpar så mycket och jag känner att benen mått bra av den väldigt lugna öppningen. Sen börjar det dra lite i magen igen. Haha… Secket tjöt om denna mage!

Ser en ensam, närmast majestätisk, baja-maja ca 100 meter från leden vi springer på. Den står i änden av en, för dagen, avspärrad parkeringsplats. Den är min tänker jag glatt! Sagt och gjort: under avspärrningarna och iväg. Och ytterligare tid till reflektion 🙂

Väl ute igen jobbar jag mig vidare uppförs. Det är långt och riktigt jävla brant bitvis mellan Bergün och Keschhütte. Ca 1500 höjdmeter att ta på knappa två mil. Nej… Det är inte mycket plats över till nerförs eller platt då.

bild 40

Jag har varit här förr och vet hur mycket tålamod den här sträckan kräver. Om man ska hålla huvvet något så när kallt så får man inte bli otålig. Eller förbannad på hur jävla mycket uppförs det är för den delen. Då har man ju inte så mycket i Swiss Alpine att göra. Ett liiiite bättre väder hade dock hjälpt humöret på traven kan konstateras.

Nåväl… Jag gnetar uppförs i maklig takt. Inte heller här går jag på för hårt. Jag vet att jag är bra utförs och så här långt in i loppet är det bättre att spara sig till de sista säg 25 km snarare än att gå på sig syra som man får betala med genom öronen senare. Tåååålamooood. Men ”tack vare” min lökiga öppning passerar jag ändå en del folk vilket mentalt känns bra.

När den närmast som en hägring framstående Keschhütte till slut uppenbarar sig genom dimman ser jag Jonas igen en bit framför mig. Känns bra att kunna fira in Kesch tillsammans 🙂 Känns också bra att inse att sub-10 helt plötsligt är med i beräkningarna igen. Detta trodde jag hade flugit sin kos på ngn av baja-majorna eller bland rötterna och stenarna i delar av den nya bansträckningen.

bild 34

Men eftersom jag sen tidigare vet att jag aldrig behövt mer än ca 2:55 från Kesch till mål och klockan visar 6:55 nu så varför skulle jag behöva mer i år. Jag vet iofs att det kräver bra fart utförs och att det faktiskt nog inte är fler än 50-60 pers i K78 som springer Kesch till målet på under 3 timmar. Ja… Jonas Buud gjorde det under två. Haha… Men redan vid placering 8-10 är de uppe på tider på 2:30 denna sista bit.

Känner därför att det inte är mycket tid att spilla på uppe vid Kesch. Det är smala stigar utförs nu några km och jag vet att jag springer fortare utförs än alla andra i den här delen av fältet. Vill inte hamna i någon lång kö. Sista 25 km bör jag kunna ta i alla fall 50-60 placeringar är min plan. I verkligheten är det antagligen uppåt 100 jag lär löda förbi eftersom även klassen K42 är utspridda på berget.

Så jag vill alltså inte bli fast i någon kö. Inte för att jag stressar utförs. Är det kö på luriga ställen så är det. Inte mer med det. Då väntar man till det är säkert att springa förbi. Men ser att hela den långa (tja… säg 20-30 pers) ormen som jag kommit upp med står och mumsar i sig gotterier. Och det har ju ändå min mage sagt nej till så varför stå här å dröna? Jag har ju dessutom (relativt) bra utförs-ben känner jag.

Så jag bjuder Jonas farväl för säg femte gången och rullar iväg över passet. Hinner tänka att det nog är bäst att lägga lite tid mellan Jonas och mig om jag vill bli bästa Åmålsbo (och det vill jag ju) eftersom han är stark som fan på den mindre kuperade avslutande delen.

Jag har nu även bestämt mig för att köra sista 25 km på tomt. Hellre det än att behöva gå på dass igen. Bara vatten it is alltså från och med nu! Tur i det läget att det är högst 5 grader varmt och inte 35 som det var året innan…

bild 4

Ni som varit med i SA vet att stationen vid Keschhütte är bedräglig. Den känns på många sätt som ”högst upp”. Det e tjo och tjim på speaker och läkare som kollar om man mår ok. Det är högt upp och utförs direkt efter. Men det är ju bara två km utförs. Direkt efter det tar nästa riktigt jobbiga stigning vid. 3 km och över 300 höjdmeter till att ta.

Jag löder på bra först utförs från Kesch och tänker att nästa stigning får jag oroa mig för senare. Jag har tagit det så pass lugnt idag att jag bör orka. Bara att sänka tempot till det man klarar av. Inga hemligheter. Känner mig glad av att springa utförs på smala kniviga stigar och sätta fötterna rätt. Plaskar genom kalla-som-fan bäckar och hoppar över stenar. Det här är bergslöpning när det är som roligast. Tänk om man fått kuta det här med fräscha ben någon gång tänker jag. Fast… Hur skulle jag kunna ta mig hit upp med fräscha ben, inser jag sen.

bild 24

Kommer ikapp och förbi minst 30-40 pers (varav många iofs nog med blå K-42-nummerlapp) bara på de två km utförs från Kesch. Känner att denna korta utförslöpning var ett bra kvitto inför den långa, och bitvis jävligt branta och svåra, utförslöpningen ner från Sertigpass mot mål. Kan nog hålla Jonas bakom mig tänker jag 🙂

De där tre km och 300 höjdmetrarna på hög höjd upp till Sertigpass är riktigt elaka dock. De tar lätt en trekvart! Att hålla 15 min/km där är bra för att vara mig. Och satan va många och kalla de där bäckarna är. Klafs, klafs. Rakt igenom bara i ösregnet. Jag går ner i fart igen betydligt uppförs. Riktigt jobbigt nånstans ca en km före passet. Jag släpper förbi ett par av de jag sprang förbi utförs. Men inte så många. Låter mig dock inte stressas av det. Får inte, får inte gå på mig syra nu. Uppe på 2700 meters höjd och med en bra bit över 2000 höjdmeter klättrade kommer syran snabbare än man hinner säga orden ”ormar i benen” tyst för sig själv.

Har nu fått på mig både pannband och handskar efter att ha upptäckt att jag inte hade fingrar utan prinskorvar på händerna. Rejält svullna av kylan och utförslöpningen.

Kommer upp till Sertigpass och säger ”alles ok” till läkaren. Funderar på att leta efter en baja-maja men bestämmer mig för att nu får det ju fan va nog. Det är 19 km kvar bara för tusan. Så en mugg vatten får det bli. Och en till för säkerhets skull. Helvete va hungrig jag är. Ska jag prova en gel ändå?

Då slår det mig att jag ju har med mig chocolate chip cookies med istället för bars det här året eftersom jag har svårt att gnaga ner torra bars på löpning! Ha. Secken vinnare tänker jag. Inte för att jag ärligen tror att kakor skulle vara lugnare för magen. Men för att de är så jävla gooooda! Kakor och vatten! So much för att gå tomt sista 25 km som planen var!

Magen blev väl inte helt nöjd… Men faktiskt inte alldeles upprörd heller. Den skojjade lite med mig på vägen ner mot målet men lät mig faktiskt kuta hela vägen hem utan att behöva stanna mer. En seger bara det kan man tycka en dag som denna.

bild (13)

Ok… Upp över Sertigpass. Le mot kameran. Kolla hur det ser ut där framför sig längs den rejält branta utförslöpningen. Hur många behöver jag kuta förbi? Blir det krångligt? Nej det ser helt ok ut. Så jag sätter hjärnan på ”pucko” och drar iväg utförs så gruset ryker. Faaaan va kul! Benen funkar. Tack alla baja-maja-stopp för att benen inte är tröttare! Sannolikt blir tiden sämre än om jag fått springa ostört tänker jag. Men det här är ju roligare!

Jag tänker dock att det var värst vad glest det var… Bra eller dåligt? Borde jag inte kuta förbi än fler med tanke på hur jag lagt upp loppet? Men kommer sedan ihåg att jag tänkte samma sak ifjol då jag sprang och var besviken över att jag bara kutade förbi 80 pers sista ca 25 km mot en bra bit över 100 året innan. Förklaringen då skulle visa sig vara att jag kom in på 150e plats (mot ngnstans runt 200 tror jag 2012) och att det var det som var förklaringen till att det faktiskt var så glest som det var. Det var helt enkelt inte så många ute på den här delen av berget.

Början av utförslöpningen är rätt brutal. Först stiglöst land över stenblock och stora vassa rull-stenar. Sen förvisso stig men ack så brant. Det kräver både teknik och mod att inte stämma emot för mkt här. Och det tar ganska hårt på redan prövade lår. Jag litar på tekniken och på skorna och släpper på. Ju högre fart desto bättre för benen tänker jag! Inte krascha bara. Fan va ont det skulle göra! Men på glad amatörnivå är det ärligt talat ändå för brant för att på riktigt kunna utnyttja den här biten till att ta tillbaka tid. Däremot tar jag bra med placeringar.

bild 18

Till slut planar det ut och blir till alldeles underbar terränglöpning. Om man inte hade 68 km och 2500 höjdmeter i benen alltså. Nu blir varje liten stigning (och dem är det gott om även om det inte ser ut så på den utdragna höjdkurvan) ett berg. Varje utförslöpning en avvägning av fart vs. kramp i baksida lår.

Jag tvingar mig själv att inte jämföra mig själv för mkt med km-tiderna utan att inse att det går bra utifrån att jag springer om folk och att ingen kutat förbi mig sedan Keschhütte. Faktiskt inte heller några blå nummerlappar från K-42. Känner mig extra nöjd när jag rusar (njaaaa…) förbi dessa sista 12-13 km.

Innerst inne vet jag att jag kommer klara sub-10 lätt om jag inte får kramp. Och det vet jag också innerst inne att jag inte kommer få. Fråga mig inte hur… Jag bara vet det i detta läge av loppet utifrån att jag känner mina ben. Så låga som farterna är nu med tempo mellan 5:15 och 6:30 beroende på hur kuperad just den kilometern är ska det mycket till att jag går på mig kramp utan förvarning. Sista tre km på en asfaltsmara i 4:25-tempo… Ja det e ngt annat. Då kan det ju smälla till när man minst anar det. Men inte på den här typen av lopp om man har lite koll.

Men trots att jag egentligen vet att jag kommer gå ner mot 9:50 försöker jag i ngn slags ganska lustig tankeövning lura mig själv att jag behöver ligga på för att inte missa sub-10. Hjärnan är vid det här laget ganska seg så det funkar riktigt bra! Ena sekunden vet jag ju att jag kommer ha många minuter till godo, för att nästa skräckslaget titta ner på klockan och känna att jag ju måste öka farten lite. Helvete va långsamt det går!

bild 7

Sista 12 kilometrarna är förbannat långa och rejält små-elaka (om nu ngt överhuvudtaget kan vara ”rejält små-elakt” men det lämnar jag till språkvetare att bedöma) och jag pendlar alltså mellan 5:15 och upp över 6:30 i km-tempo. Jag vet sen förr att det är bra tider för att vara på glad-amatör-nivå. Med så mycket i benen och så kuperat är det inte så mkt mer med det.

Segt nu tänker jag. Måste fan ta en gel asså. Om inte annat bara för å få hitta på något! Lite distraktion för huvvet. Hinner tänka att hur illa kan det bli?! Det e väl bara att hoppa ut i skogen igen det. Papper har jag och viss rutin. Så en cola-gel med koffein it is! Tjånng! Huvvet blir glatt och magen samarbetar ngt så när. Den här tar jag mig hem på tänker jag. Perfekt.

Processed with Moldiv

Rent mentalt är det bra att inte vara här för första gången under sista milen. Hade höjdkurvan varit Pinocchio hade den haft en näsa som räckt från Davos till Bergün. Den ljuger å det grövsta. Det som ser platt ut innehåller nåra riktiga käftsmällar. Inte att jämföra med vad loppet erbjudit tidigare så klart, men mer än nog för att stjäla mod från trötta bergslöpare.

Jag tvingar mig själv att springa alla dessa uppförsbackar. Inte minst för att visa för mig själv att jag faktiskt orkar det. Och så bara så där: 2 km-kvar-skylten! Ha! Jag vet att med 1,5 är det faktiskt inget uppförs kvar! Kollar klockan. Och vad jag vetat hela tiden stämmer bra. Gott om tid att gå in ett par minuter över 9:50. Långt ifrån min bästa tid. Men rejält nöjd utifrån förutsättningarna.

Regnet är nu tämligen obarmhärtigt. Tappra åskådare, fler än jag trott med tanke på vädret, står längs gatan sista 7-800 metrarna. In på stadion! Ingen bakom, ingen framför. Gött 🙂 Ingen spurt behövs. Som om det nu skulle varit aktuellt… Hela goa gänget på fem vuxna å sju barn å en hund med Linda och Sixten i spetsen står tappert i regnet å väntar på oss. Gött att komma först av oss tre åmåliter 🙂

Sista kurvan på stadion. Folkets jubel (nåja…). Le mot kameran vid målet. Armar uppåt sträck. Där satt den! 9:52:55 efter starten 07:00 i morse är jag i mål. 80 km och 2860 höjdmeter med rötter, sten, lera och branta branter senare. Blöt, frusen och lycklig!

Tack för den här gången Davos. Grattis och kramar. Och ösregn. Här går ju inte att stå kvar. Då får man ju dubbelsidig lunginflammation. Konstrasten mot förra året är lika trist som den är slående. Då var det öl i solen, snacka med andra löpare, lite lönlöst försöka se ut som man stretchar. Idag är det pronto in å få på sig torra kläder.

Men inte mer med det. Det kommer att ges gott om tid att ljuga om dagens bravader över ett par öl och en pizza senare.

4370258_orig

Snabb (kall, tack för den) dusch och på med torra kläder. Kommer ut just i tid för att gratulera Jonas till riktigt bra 10:13 i hans första Swiss Alpine. Övertygad om att han kommer åka hem och träna utförslöpning och slå mig på fingrarna nästa år 🙂

Bara lite senare kommer Fredrik in på stadion tar emot applåder och visslingar från publik en och kutar över mållinjen på fina 10:40. Även det jävligt bra i första SA för en trebarnsfar med VD-jobb J Övertygad om att även han kommer att komma tillbaka snabbare nästa år med lite mer utförs-teknik innanför västen.

Sen kommer dagens största utmaning… På ben som stockar vandrar jag tillsammans med Linda och Sixten mot hotellet. Det går fan inte fort. Men jag känner mig nästan oförskämt fräsch. Förutom rejält stela ben och slitna fotleder.

Kommer på mig själv att tänka att oj vad mkt skönare den varma duschen på hotellet ska bli än den förra året. Då när jag hade det värsta skavet i brallan jag någonsin upplevt. 35 grader i skuggan minns väl. Och även då ett par toa-stopp 🙂

Lindas huvve på skaft har köpt bira och chips. Men jävlar va gött! Varm dusch på det och man mår som den kung man känner sig som.

Vilket som var jobbigast samt roligast av Ironman Austria och Swiss Alpine lämnar jag för tillfället därhän. Det får bli föremål för ngn annan alldeles för lång rapport…

4376791_orig

bild 17